top of page

Stor guide: Dyrk din egen køkkenhave på altanen

Nyttehaver og byhaver er meget moderne, og har man en altan, er det oplagt at dyrke sine egne grøntsager der. Det er både sjovt for børn og voksne at følge med i grøntsager og det andet spiseliges vej fra jord til bord – eller fra altan til bord. Samtidig kan det være et afstressende afbræk i hverdagen at gå og pusle om planterne og opdage, at man kan blive selvforsynende med nogle af sine hjemmedyrkede grøntsager. Her får du en guide til de bedste grøntsager på altanen, og hvordan du skal gøre.



Overvej altantype og tid

Som vi også har skrevet i vores blogindlæg om krydderurter og blomster på altanen, er de fleste planter afhængige af sol for at vokse. Derudover kan mange planter ikke lide for meget vind, så det første er at finde de gode planter til den type altan, man har. Det kræver nemlig også noget plads. Krukker og altankasser skal være relativt store, for at planterne og grøntsagerne har det bedst og har plads til rødderne – som jo i nogle tilfælde er det, der er det spiselige.


Nogle grøntsager kræver mere pleje, omsorg, gødning, vanding og nipperi end andre. Derfor kan det i en travl hverdag være bedst at starte med de lettere grøntsager – så kan man altid skalere op og tage skridtet videre, når man har fået blod på tanden.

Der er egentlig ikke grænser for, hvad du kan dyrke på særligt en solrig altan. Men ofte er der ikke så meget plads, så tænk over, hvad du bedst kan lide, og vælg nogle få ting, som du bruger din tid og energi på.


Læs mere om vores altantyper (stål og beton) hos MinAltan Vi tilbyder altaner på Frederiksberg, i København og Storkøbenhavn.


Den skyggefulde køkkenhave på altanen

Der er to regler for grøntsager og spiselige ting på altanen i forhold til solen.

Regel nr. 1 er, at hvis man spiser roden eller frugten på planten, skal planten have fuld sol. Skal man spise blade eller stilke, er det lige så godt med halvskygge. Grøntsager som kartofler, tomater, squash og bær som jordbær kræver derfor meget sol, så har du en altan i halv- eller helskygge, bør du prøve med nogle andre planter.

Regel nr. 2 er, at hvor godt en plante trives i skygge hænger sammen med, hvor mørkegrøn planten er. Så jo mørkere blade, jo bedre trives planten i skyggen.


Tomater

Tomater er lidt krævende, fordi de gerne vil have masser af sol, gødning og vand og et lunt hjørne med læ. De kan drikke op til 3 liter i døgnet og måske endda mere på de varmeste sommerdage.

Man skal derudover være over planterne med omsorg og fjerne sideskud ved at knibe dem af med fingrene. Sideskud er de skud, der kommer mellem to større grene. Det gælder ikke sorten busktomat. De skal også have noget opmærksomhed, når man høster tomaterne. Når man har taget de nederste, modne tomater, skal man tage bladene af op til de næste tomater. For at de sidste tomater i sæsonen bliver bedst, skal man fjerne toppen på planten til sidst. Spørg efter sorten Tiny Tim, hvis du vil have lidt mindre arbejde med tomaterne.

Tomater kan spires eller plantes fra planter i en stor krukke med jord med masser af næring. De kan også plantes i plantesække. Planterne kræver god støtte og en pind at vokse op ad.


Agurk

Agurk kræver varme, så vi skal nok hen i slutningen af maj, før de kan komme ud på altanen. De skal ligesom tomaterne stå lunt og i læ. Vælg typer som baby- eller miniagurk. Så får du mulighed for at høste mange skønne, små agurker.


Græskar, squash, hokkaido

Disse tre planter kræver meget plads. De skal have krukker, der er store, så de kan få et godt rodnet, og så skal de ikke stå tæt. Vælg en af planterne, og giv den masser af plads. Til gengæld har planterne den fordel, at de slynger sig om gelænderet, som giver en flot og frodig altan.


Salat, spinat og radiser

Alle tre planter egner sig godt i en altankasse på ikke så meget plads, for de skal ikke bruge mere end 10-15 cm jord i dybden at vokse på. Derfor kan man med en lille altan godt blive mere eller mindre selvforsynende på salat. Det er vigtigt, at nattetemperaturerne er over 5 grader, når man sår de tre planter, så det kan betale sig at vente lidt med dem.

Det gælder om at skaffe noget god jord, og så skal man bredså frøene fra alle tre planter. Det vil sige, at man med løs hånd spreder en masse frø ud på jorden i altankassen. Hold dem dog lidt hver for sig, så du kan kende forskel. I forhold til salat så vælg de små typer af salat, som man kalder pluksalat. Så plukker man de blade, man skal bruge til sin salat, og planten vokser videre. Hæld et tyndt lag jord over frøene, og vand rigtig godt. Især salat må ikke tørre ud, for så går salaten i stok. Det er vigtigt at tynde ud, når så planterne kommer op. Men de små, nye skud kan også spises, så der er ikke spild ved det.

Når du sår frø, så lav et lille skilt til altankassen, for ellers kan det være svært at huske, hvad man egentlig har sået.

Andet end grøntsager

Frugttræer fylder lidt men kan være et godt valg på den større altan, fordi de i højere grad passer sig selv. Bærbuske som fx blåbær kan også give et flot look og en fin høst i en krukke.

Jordbær er også en klassiker – dem kan man plante over det hele, og de er gode som bunddække i krukkerne med andre ting. Man kan også skaffe sig en palle og stille den på højkant på den lange led og med lidt teknisk snilde sømme et bræt i bunden på de parallelle brædder. Så har du et råt bed i etager til bl.a. jordbær.

Rabarber er også lette at dyrke, men de kræver meget plads. Så kan de også overvintre og tåler hårde forhold.


Chili

Chili kan være lidt kompliceret at dyrke, men vælger man planter i Annum-familien (fx Jalapenos, Ancho, Mulato Isleno og Serano), er det lidt lettere, fordi de er robuste og kan tåle vores lunefulde, danske sommervejr. Derudover bliver de hurtigt modne, og så er de ikke så stærke, så man kan bruge dem i mange forskellige retter.

Fra februar til omkring maj kan man forså sine chiliplanter i vindueskarmen. De skal plantes i jord uden gødning, ellers er det for hårdt for planterne. De nye spirer skal have meget vand, og overfladen på jorden skal hele tiden være fugtig, fra du sår dem – vand helst med en forstøver.

Chilien kan sættes i potte, når den har omkring 5 sæt blade. I potten skal planten have gødning jævnligt, og jorden skal helst tørre lidt ud mellem vandingerne, fordi det får planten til at give flere frugter. Vand chilien, når bladene begynder at blive lidt slappe, og nip også gerne de første 5-8 blomster af, for det får også planten til at oppe sig mere og give flere chilier.

Når det bliver 15-16 grader om dagen, kan man begynde at vænne chilien til livet udenfor. Den skal bruge lidt tid på at omstille sig, så giv den et par timer ude ad gangen. Når planten har fået et par uger på den måde, kan du sætte den permanent ud.


Kartofler dyrket i spand eller tønde

Kartofler kan også trives på en solrig altan. Brug en sort som fx Hamlet. De har det bedst i en stor spand, en stor potte eller endda en tønde med dræn. Du kan tage gamle kartofler og forspire dem i vindueskarmen i foråret. Når de er spiret, fylder du spand, potte eller tønde halvt med jord. Kartoflerne skal ligge i 10 cm dybde, og ratioen er ca. 2 kartofler pr. 12 liter jord for den største høst. Kartoffelplanterne skal blomstre, og så kan du høste dem. Et godt tip til en runde kartofler mere er blot at proppe ny jord oveni spanden eller tønden og så ellers følge samme procedure som første gang.


Hvilke krukker skal du vælge?

De fleste grøntsager kræver ret store potter og altankasser. Måske endda en balje? Du kan bruge meget forskelligt, du lige har stående, bare sørg for, at der er hul i bunden til dræn.


Og husk; hvis du køber nye krukker, så sørg for, at de er beregnet til spiselige ting.







bottom of page